Odsúdená pre život

03.01.2015 16:42

Soňa Rebrová

Odsúdená pre život

Keď sa povie vojna, väčšina z nás si predstaví vojakov, zbrane a straty na životoch. Ale vojna, to sú aj osudy žien, ktoré museli prežiť bez mužov. Žien, na pleciach ktorých ostala starosť o rodinu, jedlo, prežitie. A boli to práve ženy, ktoré po vojne budovali celé mestá a snažili sa dať do poriadku to, čo vojna napáchala.
Príbeh Odsúdená pre život rozvíja príbeh žien troch generácií - starej mamy, mamy a dcéry - do života ktorých zasiahla druhá svetová vojna. Kvôli tomu, aby prežili, musia zvládnuť aj veci, o ktorých si mysleli, že ich nikdy nezvládnu. Vojna všetky tri ženy rozdelí a každá prežíva svoj vlastný, strastiplný príbeh. Prežijú vojnu? Stretnú sa po nej opäť všetci pospolu a budú opäť šťastná rodina, alebo im to osud nedožičí? 
Strhujúci príbeh, ktorý približuje kruté fakty vojny na pozadí emotívnych ľudských príbehov.

xxx

Emotívna. Skutočne jeden z takých príbehov, ktoré sa nenapíšu každý deň. Téma, ktorú si autorka vybrala, je drsná, je takmer neuveriteľná svojou pravdivosťou, je mementom minulosti, ktoré s počtom rokov od skončenia druhej svetovej vojny, upadá do zabudnutia a nemalo by.

Hovorí sa, že človek je najhorším, najkrutejším tvorom,  a je to pravda. Raz za čas nám všetkým neuškodí pripomenúť si minulosť, varovať pred ňou mladšiu generáciu, ukázať, čoho všetkého je ľudstvo schopné.

Soňa Rebrová si túto tému vybrala zámerne a v krátkom časovom odstupe rokov 1938 až 1945-6 rozvinula príbeh troch žien, starej matky Ráchel, jej dcéry Sáry a malej Rút, z čoho najvýraznejší a najemotívnejší je opis života v koncentračnom tábore mladej ženy Sáry.

Mesiace a mesiace hrôz, tisíce a desaťtisíce mŕtvych, každodenný život s hrozbou smrti v každej sekunde a minúte dňa, neľudskosť, strata dôstojnosti, otupenosť a boj...

Mladá židovská rodina mala šťastný život, kým Nemecko nerozpútalo druhú svetovú vojnu, kým sa prioritou číslo jeden nestalo cielene vyhladzovanie židov a iných rás, kým sa nezačali stavať najprv pracovné, potom vyhladzovacie tábory. Na pozadí skutočných historických udalostí  doby nám autorka poskytla príbeh inšpirovaný skutočnými osudmi, skúsenosťami, zážitkami a tie robia túto knihu výnimočnou.  

Sáru s dcérou ako mnoho ďalších židov deportovali do koncentračného tábora a mala šťastie, že ju neposunuli hneď do plynu. Dieťa si vyhliadol nemecký dôstojník, pretože jej výzor bol ideálom čistej rasy, pretože bola roztomilým dievčatkom, pretože sa mu páčila... Nestarajúc sa o city matky, ktorej z náruče vyrvú dieťa.

Sára sa však naučila prežiť aj tam, kde to tisíce iných vzdalo, otupila sa, bočila od ľudí, nehľadala priateľstvá, pretože tie trvali veľmi krátko a boleli. Jedného dňa však predsa len stretne naivnú mladú ženu, ktorú „poučí“ ako to v koncentračnom tábore chodí aj napriek všetkým predsavzatiam v nej nájde spriaznenú dušu a priateľku.

Kniha je priam prešpikovaná scénami, ktoré človeku berú dych, ktoré vás prinútia zamyslieť sa, je napísaná tak, že ju nechcete odložiť a čítate ďalej aj napriek tomu, že vám na koži naskakujú  zimomriavky a v očiach vás pália slzy, no napriek tomu chcete vedieť, ako to skončí. Ako to so Sárou a jej rodinou napokon dopadne.

Napriek udalostiam, ktorým sa kniha venuje, je napísaná tak, že cítite niečo pozitívne, je plná nádeje a vôle človeka prežiť čokoľvek... Len nech sa to už nikdy nezopakuje...

Ďakujem, Soňa Rebrová za nevšedný čitateľský zážitok, ďakujem, že som takúto knihu mohla čítať. Rozhodne ju odporúčam všetkým. 

Kontakt

Janka Pronská Hlavná 774
053 33 Nálepkovo
https://www.facebook.com/jana.pronska
janapronska@gmail.com